e


SDPL Helsingin ja Uudenmaan piirijärjestö on ollut mukana kaksi vuotisessa EU:n rahoittamassa Grundtvig -oppimiskumppanuus projektissa "New lLife to Traditional Stories" , yhdessä Drums for Peace yhdistyksen jäsenjärjestöjen kanssa.

UUTTA ELÄMÄÄ PERINTEISIIN TARINOIHIN

Tämä oppimiskumppanuus käytti jokaisen järjestön kokemusta luomaan uusia tuotteita joita esittelemme toisillemme ja jaamme globaalin yhteisön kanssa. Juhlistamaan vuotta 2012 -Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi, tämä oppimiskumppanuus keräsi perinteisiä tarinoita jokaisesta maasta, useimmat ikäihmisten avulla, tuoden uuden tulkinnan eri taidemuotojen avulla lisäämään oppijoiden kokemusta, oppimiskumppanuuden ja yhteisojen vuorovaikutusta.


TALLINNA

"Aiheena oli Forum-teatteri ja siihen linkitettynä kansantarinat ja sadut hyödynnettynä forum- teatterin keinoin.
Ensimmäisenä päivänä tutustuimme Forum teatterin keinoihin ja teimme mindfullness tyyppisiä harjoituksia. Harjoituksien perimmäinen tarkoitus oli tutustua omaan itseensä.
Kävimme myös läpi Forum teatterin historiaa lyhyesti sekä teimme muutaman harjoitteen millaista forum teatterin täytyisi olla.

Seuraavaksi teimme harjoitteen jossa pohdimme omia kokemiamme elämän tarinoita. Teimme vanhoista kankaista itsellemme asusteen joka oli muokattu muotoon joka piti pukea päälle. asusteen jokainen osa täytyi sitoa tai neuloa yhteen. Pienistä palasista tuli sitten kokonaisuus jota pidimme loppuesityksessä päällämme.

Mietimme lapsuutemme tarinoita ja pohdimme mihin niistä kuuluimme. Minulle tuli tarina pikku prinssistä, jota vaatetta tehdessä en ollut miettinyt ollenkaan sillä ohjeistus miettiä mikä tarina itselle on tärkein tuli vasta kuin vaate ole valmis. En siis hetkeäkään miettinyt pikku-prinssin atrinaa vaatetta tehdessäni. Vaatteestani tuli päähine. Aluksi se oli vain pitkä pätkä yhteen sidottuja vaatteiden riekaleita ja mietin sitä käärmeeksi. Havahduin kuin tajusin että pikku prinssin tarinan alussa käärme on syönyt norsun ja kuva näyttää aluksi hatulta mutta kuin tarkemmin katsoo se onkin jotain muuta. Tarinan outoa yhtälöä ei myöskään lisää se että minulla on myös pikku prinssi tatuointi. Mietimme mihin ryhmään meidän tarina kuului ryhmiä oli useita : seikkailu, sankari tarina, ryysyistä rikkauksiin ja neljä muuta. Jokainen joka tunsi kuuluvansa tarinansa perusteella johonkin ryhmään muodostivat oman ryhmänsä. Yhdessä ryhmä toteutti näytelmän ensin vanhan tarinan muodossa ja sen jälkeen moderniin elämiseen muokattuna ja päinvastoin.

Todella mielkiintoisia harjoitteita tehtiin joka päivä."

MONTLUÇON

"Tällä kertaa vastaanottokomiteana toimi joukko paikallisia muusikoita jotka soittivat lempeitä ja ilosia säveliä jo juna-asemalla kun saavuimme paikalle.Siitä lähti rento ja iloinen viikko mukavasti käyntiin.Työpajat olivat hyvin aikataulutettu ja aika koko reissulla oli suhteellinen käsitys.

Parhaiten mieleen jäi musiikki työpaja jossa koko ryhmä soitti useita erilaisia rytmejä jotka opimme erittäin helposti myös ne jotka eivät olleet koskaan aikaisemmin soittaneet. Hetken harjoittelimme ja sitten kaikki rytmit kasattiin yhteen ja lopputulos oli mahtavan kuuloinen.

Toinen mieleen painuva työpaja oli kun kirmasimme luonnonhelmaan. Siellä tarkoituksena oli löytää luonnosta itselleen tärkeä esine tai vastaava. Olimme hiljaa ja harjoitimme kuuntelemista, itsemme toisten sekä luonnon.  Itse koin jälkimmäisen työpajan oikein mieluisaksi ja erittäin hyväksi.Tunnelma pysyi koko viikon ajan leppoisana ja kaikki osasivat jättää kiireen ja kellottamisen pois projektin ajaksi. Kävimme myös pop-museossa joka oli valaiseva kokemus."

Projekti alkoi suunnittelukokouksella Cinisello Balsamossa,
Italiassa syksyllä 2012.

Ensimmäinen varsinainen opiskelujakso toteutettiin Codleassa, Romaniassa, jossa teemana oli varjoteatteri ja sen eri menetelmät.

Toisessa jaksossa, Helsingissä keväällä 2013, muokattiin tarinoita neljässä eri työpajassa käyttäen välineenä musiikkia, runoa ja percussioita, keskittymis ja kommunikaatio harjoituksia sekä kuvataidetta.

Kolmas, harjpoittelu jakso Nykbingissä Tanskassa,
keskittyi opittujen asioiden ja muokattujen tarinoiden
käytäntöön sovelltamiseen.

Neljäs tapaaminen oli puolivälin arviointi kokous
Kööpenhaminassa syksyllä 2013.

Viidennen jakson teemana Montluçonissa Ranskassa,
oli suullinen perintö. Kuinka tarinat kulkevat sukupolvelta
toiselle.Työpajojen taidemuotona oli musiikki ja percussiot.

Kuudes jakso Tallinnassa Eestissä keskittyi
Forum -teatteriin ja sen menetelmiin.

Projekti huipentui Portossa, Portugalissa, kolmessa
työpajassa, tanssi, musiikki ja kuvataide.
Päätteeksi esiinnyimme Porton keskustassa
kolmessa eri paikassa esitellen projektin
työpajoja sekä tuotteita.

Projektin tuloksena syntyi mm. videoita ja e-kirja:

http://newlifeoldstories.drumsforpeace-network.org/

http://issuu.com/idlisete/docs/web_version/0#

Helsinki video

Montluçon video

Porto video

Valokuva-albumit:

Codlea, RO:..codlea.html

Helsinki FI:.helsinki .html

Tallinna:.......tallinna.html

Porto PT: ......porto.html